Hier is Francesc Català i Serra geboren, vrijwilliger van Estat Català tijdens de Gebeurtenissen van Prats de Molló (1926) en gestorven in ballingschap in België. Ter herinnering en herdenking Ripoll, 1901 – Brussel, 1927

 

Hier is Francesc Català i Serra geboren,
vrijwilliger van
Estat Català tijdens de Gebeurtenissen
van Prats de Molló (1926) en gestorven in ballingschap in België.

Ter herinnering en herdenkin

 Ripoll, 1901 – Brussel, 1927

***

Francesc Català i Serra werd lid van Estat Català in 1922, een nu honderdjarige politieke partij die zichzelf definieerde als voor Catalaanse onafhankelijkheid, republikeins, progressief en opstandig. De partij was datzelfde jaar gesticht door Francesc Macià, die president van de Catalaanse regering zou worden. Het is de oudste nog actieve politieke partij van Catalonië.

Català i Serra meldde zich in september 1926 aan als vrijwilliger bij het Catalaans Leger, organisatie van Estat Català, voor een operatie die bekend staat als de Gebeurtenissen van Prats de Molló (Fets de Prats deMolló). Die operatie moest een militaire opstand worden die Spaans-Catalonië binnen zou trekken vanuit Noord-Catalonië (Frankrijk) via twee wegen die samenkwamen in Olot en tot doel had de Catalaanse Republiek uit te roepen. Als dat bereikt zou zijn, rekenden ze op de steun van andere regio’s en de bevolking van Catalonië om een algemene staking uit te roepen in de Catalaanse steden. Francesc Català i Serra, inwoner van Ripoll, was een van de 112 personen die de eed aflegden en verbond zich ertoe die operatie uit te voeren.

Op 4 november beval de Franse politie de vrijwilligers vast te houden in Villa Denise. Català i Serra werd als een van de eersten opgepakt en naar Perpinyà weggevoerd. Daar werden ze berecht en op 29 november opnieuw in vrijgelaten, met het bevel het Franse grondgebied te verlaten. Hij was een van de militieleden die onderdak kregen in België. Tijdens de lente van 1927 werd hij opgenomen in een Brussels ziekenhuis, waar hij op 28 juni overleed.

Hij werd begraven op het kerkhof van Anderlecht. De begrafenis werd een politieke gebeurtenis met een optocht door het centrum van Brussel. Francesc Macià leidde zijn begrafenisstoet.

Associació Casa Macià